Tulpenroute Flevoland

by ronald

Vanaf half april tot half mei staan de Noordoostpolder en Flevopolder in het teken van de bollenkweek. Provincie Flevoland – wat bestaat uit de Noordoostpolder en de Flevopolder – is de thuisbasis van veel tulpenboeren. Het resultaat? Eindeloze vlaktes vol prachtige tulpen. In Flevoland wordt er ieder jaar een Tulpenroute georganiseerd langs de boerenerven. Bij veel erven is ook wat te doen of zijn tulpen te koop. Dat zie je aan de vlag die daar dan wappert.

Ga je voor de foto’s, ga dan in de vroege ochtend of in de avond. ’s ochtends heb je nog wel eens kans op grondmist en is het vaak nog windstil. Het licht is dan magisch.

De teler laat ieder voorjaar zijn tulpen in bloei komen, en als de bloem goed gegroeid is worden ze gekopt om de bol geen energie meer te laten verspillen. Na een tijdje wordt de bol uit de grond gehaald voor de internationale export. Sta er dus niet raar van te kijken als je na een paar dagen weer terugkomt bij een veld dat de tulpen er niet meer zijn. De tulpenvelden bevinden zich niet altijd langs de wegen en ook niet op elke kilometer. Soms zie je kilometers lang geen tulpen. Ook staan de tulpen elk jaar weer op een ander veld dus bespaar je de moeite om de locatie van een veld te noteren voor volgend jaar. Eens in de zes jaar mogen ze namelijk op hetzelfde perceel gekweekt worden.

Meestal is het geen probleem om een veld te bekijken als het niet afgeschermd is. Vaak staat er ook een info bord van het tulpenfestival zelf. Ga niet tussen de rijen door lopen, maar blijf op het brede zandpad wat meestal voor de tulpen loopt.

error: Content is protected !!