Begin mei 2021 werd ik gevraagd om een fotoreportage te maken van de Art Nouveau | Jugendstil in Kampen ten behoeve van de expositie van het Stadsarchief Kampen.

Samen met kunsthistoricus Geraart Westerink toog ik op pad om de specifieke wensen van de opdrachtgever in beeld te brengen. Dat leverde voor mij verassende ontdekkingen op, die ik als inwoner van Kampen niet wist en zodoende voor mij zowel een productieve als leerzame middag werd.

De buitententoonstelling Kampen Nieuwe Stijl neemt je mee langs stijlvolle hoogtepunten van Art Nouveau in de gemeente Kampen. Kampen is één van de rijkste Art Nouveau steden van Noord-Nederland en daar is nog veel van terug te vinden in de gemeente. Geniet van al die mooie details. 

Art Nouveau. Een nieuwe stijl In de architectuur en toegepaste kunst brak omstreeks 1900 definitief een nieuwe stijl door: de Art Nouveau, ook wel Jugendstil of Nieuwe Kunst genoemd. Het was een reactie op de gewoonte in de voorgaande eeuw om terug te grijpen op stijlen uit het verleden, zoals de gotiek, de renaissance of de barok. Kunstenaars, vormgevers en architecten gingen actief op zoek naar nieuwe inspiratiebronnen die op de toekomst gericht waren in plaats van op het verleden. De stijl straalde daardoor optimisme en levenslust uit. De natuur vormde een belangrijke inspiratiebron, vooral de vormen en kleuren uit de planten- en dierenwereld.